Attane vet.
Aktiv ingrediens
ATC-kod
Djurslag
Hästar, hundar, katter, burfåglar, reptiler, råttor, möss, hamstrar, chinchillor, ökenråttor, marsvin, illrar och spädgrisar (upp till 7 dagars ålder).
Indikationer
Hästar, hundar, katter, burfågar, reptiler, råttor, möss, hamstrar, chinchillor, ökenråttor, marsvin och illrar: Induktion och underhåll av allmän anestesi.
Spädgrisar (upp till 7 dagars ålder):
För allmän anestesi för kastrering av hangrisar i kombination med preoperativ parenteral administrering av ett lämpligt analgetikum för att lindra postoperativ smärta
Dos och administreringssätt
Isofluran skall administreras med en noggrant kalibrerad förgasare i ett lämpligt anestesisystem, eftersom anestesinivåer då kan ändras snabbt och enkelt.
Isofluran kan administreras i syrgas eller syrgas/lustgasblandningar.
Värdena för MAC (minsta alveolära koncentration i syrgas) eller effektiv dos ED50 och de förslag på koncentrationer som anges nedan för djurslagen skall bara användas som vägledning eller utgångspunkt. De faktiska koncentrationerna som krävs i praktiken beror på många variabler, inklusive samtidig användning av andra läkemedel under anestesiproceduren och patientens kliniska status.
Isofluran kan användas tillsammans med andra läkemedel som vanligtvis används i veterinära anestesiregimer för premedicinering, induktion och smärtlindring. Några specifika exempel ges i informationen om enskilda djurslag. Användning av analgesi vid smärtsamma ingrepp är förenlig med god veterinärsed.
Uppvaknandet från isoflurananestesi går vanligtvis lugnt och snabbt. Patientens behov av smärtlindring skall beaktas innan narkosen avslutas.
HÄST
MAC för isofluran hos häst är cirka 1,31%
Premedicinering
Isofluran kan användas tillsammans med andra läkemedel som vanligtvis används i veterinära anestesiregimer. Följande läkemedel har visat sig vara kompatibla med isofluran: acepromazin, alfentanil, atrakurium, butorfanol, detomidin, diazepam, dobutamin, dopamin, guaifenesin, ketamin, morfin, pentazocin, petidin, tiamylal, tiopenton och xylazin. Läkemedel som används för premedicinering bör avpassas individuellt för den enskilda patienten. Följande potentiella interaktioner bör noteras.
Interaktioner:
Detomidin och xylazin har rapporterats reducera MAC för isofluran hos hästar.
Induktion
Eftersom det normalt inte är praktiskt genomförbart att inducera anestesi på vuxna hästar med användning av isofluran, så skall induktion ske med hjälp av ett kortverkande barbiturat såsom tiopentalnatrium, ketamin eller guaifenesin. Därefter kan koncentrationer på 3 till 5% isofluran användas för att uppnå önskat anestesidjup inom 5 till 10 minuter.
Isofluran vid en koncentration på 3 till 5% i syrgas med högt flöde kan användas för induktion hos föl.
Underhåll
Anestesin kan underhållas genom användning av 1,5% till 2,5% isofluran.
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt.
HUND
MAC för isofluran hos hund är cirka 1,28%.
Premedicinering
Isofluran kan användas tillsammans med andra läkemedel som vanligtvis används vid veterinära anestesiregimer. Följande medel har visat sig vara kompatibla med isofluran: acepromazin, adrenalin, atropin, butorfanol, buprenorfin, bupivakain, diazepam, dobutamin, efedrin, etomidat, glykopyrrolat, ketamin, medetomidin, midazolam, metoxamin, oxymorfon, propofol, tiamylal, tiopenton och xylazin.
Läkemedel som används för premedicinering bör avpassas individuellt för den enskilda patienten.
Följande potentiella interaktioner bör noteras:
Interaktioner:
Morfin, oxymorfon, acepromazin, medetomidin, medetomidin plus midazolam har rapporterats reducera MAC för isofluran hos hundar.
Samtidig administrering av midazolam/ketamin under isoflurananestesi kan resultera i markanta kardiovaskulära effekter, i synnerhet arteriell hypotension.
De depressiva effekterna av propanolol på myokardiell kontraktilitet reduceras under isoflurananastesi, vilket indikerar en måttlig grad av β-receptoraktivitet.
Induktion
Induktion är möjlig med ansiktsmask med användning av upp till 5% isofluran, med eller utan premedicinering.
Underhåll
Anestesi kan underhållas genom användning av 1,5% till 2,5% isofluran.
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt.
KATT
MAC för isofluran hos katt är cirka 1,63%.
Premedicinering
Isofluran kan användas tillsammans med andra läkemedel som vanligtvis används vid veterinära anestesiregimer. Följande medel har visat sig vara kompatibla med isofluran: acepromazin, atrakurium, atropin, diazepam, ketamin och oxymorfon. Läkemedel som används för premedicinering bör avpassas individuellt för den enskilda patienten. Följande potentiella interaktioner bör noteras.
Interaktioner:
Intravenös administrering av midazolam-butorfanol har rapporterats förändra ett flertal kardiorespiratoriska parametrar hos isofluraninducerade katter liksom även epiduralt fentanyl och medetomidin. Isofluran har visats reducera hjärtats sensitivitet för adrenalin (epinefrin).
Induktion
Induktion är möjlig med ansiktsmask med användning av upp till 4% isofluran, med eller utan premedicinering.
Underhåll
Anestesi kan underhållas med användning av 1,5% till 3% isofluran.
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt.
BURFÅGLAR
Få MAC/ED50-värden har registrerats. Exempel är 1,34% för prärietrana, 1,45% för brevduva, reducerat till 0,89% genom administrering av midazolam, och 1,44% för kakadua, reducerat till 1,08% genom administrering av butorfanol-analgetika.
Användning av isoflurananestesi har rapporterats för många arter, från småfåglar såsom zebrafink till stora fåglar såsom gam, örn och svan.
Läkemedelsinteraktioner/kompatibiliteter
Propofol har i litteraturen påvisats vara kompatibelt med isoflurananestesi för svanar.
Interaktioner:
Butorfanol har rapporterats reducera MAC för isofluran hos kakaduor. Midazolam har rapporterats reducera MAC för isofluran hos duvor.
Induktion
Induktion med 3 till 5% isofluran går normalt snabbt. Induktion av anestesi med propofol, följt av isofluranunderhåll, har rapporterats för svanar.
Underhåll
Underhållsdosen beror på arten och individen. I allmänhet är 2 till 3% lämpligt och säkert.
Endast 0,6 till 1% kan behövas för vissa stork- och hägerarter.
Upp till 4 till 5% kan behövas för vissa gamar och örnar.
3,5 till 4% kan behövas för vissa ankor och gäss.
I allmänhet svarar fåglar mycket snabbt på förändringar i koncentrationen av isofluran.
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt.
REPTILER
Isofluran anses av många författare som förstahandsvalet till många arter. Litteraturen beskriver dess användning på en rad olika reptiler (t.ex. olika arter av ödlor, sköldpaddor, leguaner, kameleonter och ormar).
ED50 för ökenleguan har fastställts till 3,14% vid 35°C och 2,83% vid 20°C.
Läkemedelsinteraktioner/kompatibiliteter
Inga specifika publikationer om reptiler har granskat kompatibiliteter eller interaktioner av andra läkemedel med isoflurananestesi.
Induktion
Induktion går vanligtvis snabbt vid 2 till 4% isofluran.
Underhåll
1 till 3% är en lämplig koncentration
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt
RÅTTOR, MÖSS, HAMSTRAR, CHINCHILLOR, ÖKENRÅTTOR, MARSVIN OCH ILLRAR
Isofluran har rekommenderats för anestesi för många ’små däggdjur’.
MAC för möss har angivits vara 1,34%, och för råtta som 1,38%, 1,46% och 2,4%.
Läkemedelsinteraktioner/kompatibiliteter
Inga specifika publikationer om små däggdjur har granskat kompatibiliteter eller interaktioner av andra läkemedel med isoflurananestesi.
Induktion
Isoflurankoncentration 2 till 3%.
Underhåll
Isoflurankoncentration 0,25 till 2%.
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt.
GRISAR (KASTRERING AV GRISINGAR UPP TILL 7 DAGARS ÅLDER):
För spädgrisar (upp till 7 dagars ålder)
Isoflurankoncentration på upp till 5 %, med syre som bärgas med en flödeshastighet på 2L/min.
MAC-värdet för isofluran hos grisar är 1,41-2,00 %.
Användning av isofluran i syre rekommenderas för kastrering av spädgrisar.
Premedicinering:
Postoperativ smärta måste kontrolleras genom parenteral administrering av lämpliga analgetika i god tid före induktion av anestesi.
Induktion:
Isoflurankoncentrationer på upp till 5 vol% används för narkosinduktionen (med syre som bärargas med en flödeshastighet på 2L/min). Efter 70-90 sekunder uppnås i allmänhet ett tillräckligt djup av anestesi. Den faktiska varaktigheten som krävs i praktiken beror på många variabler. Det är därför absolut nödvändigt att anestesidjupet kontrolleras kliniskt med hjälp av reflexer hos varje enskilt djur innan kastrering påbörjas. Interdigitalreflexerna och reflexerna vid lättklövarna är särskilt lämpliga.
Kastreringen får endast utföras under kontrollerad tillförsel av isofluran, med hjälp av en lämplig inhalationsanordning testad för ändamålet. För det enskilda djuret måste det säkerställas att masken som används är tät och att frånluften filtreras och släpps ut i ett rum (t.ex. utomhus) där en tillräcklig luftväxlingshastighet uppnås.
Produkten ska endast användas för okomplicerade kastrationsprocedurer som förväntas vara korta (maximalt 120 sekunder under hela proceduren från induktion av anestesi till slutet av kastrering av en smågris).
Uppvakning
Uppvakning går vanligtvis lugnt och snabbt.
Djurart |
MAC (%) |
Induktion (%) |
Underhåll (%) |
Uppvakning |
Häst |
1,31 |
3,0 – 5,0 (föl) |
1,5 – 2,5 |
Lugnt och snabbt |
Hund |
1,28 |
Upp till 5,0 |
1,5 – 2,5 |
Lugnt och snabbt |
Katt |
1,63 |
Upp till 4,0 |
1,5 – 3,0 |
Lugnt och snabbt |
Burfåglar |
Se dosering |
3,0 – 5,0 |
Se dosering |
Lugnt och snabbt |
Reptiler |
Se dosering |
2,0 – 4,0 |
1,0 – 3,0 |
Lugnt och snabbt |
Råttor, möss, hamstrar, chinchillor, ökenråttor, marsvin och illrar |
1,34 (mus) 1,38/1,46/2,40 (råtta) |
2,0 – 3,0 |
0,25 – 2,0 |
Lugnt och snabbt |
Grisar (spädgrisar upp till 7 dagars ålder) |
1,41-2,00 |
Upp till 5,0 |
- |
Lugnt och snabbt |
Biverkningar
Isofluran framkallar hypotension och andningsdepression på ett dosrelaterat sätt. Sällsynta fall av hjärtarytmier och övergående bradykardi har rapporterats. Malign hypertermi har rapporterats i mycket sällsynta fall hos mottagliga djur.
Isofluran kan ge excitationer (skakningar, rastlöshet), bleka slemhinnor och förlängd återhämtningstid
Frekvensen av biverkningar anges enligt följande konvention:
- Mycket vanliga (fler än 1 av 10 behandlade djur som uppvisar biverkningar)
- Vanliga (fler än 1 men färre än 10 djur av 100 behandlade djur)
- Mindre vanliga (fler än 1 men färre än 10 djur av 1 000 behandlade djur)
- Sällsynta (fler än 1 men färre än 10 djur av 10 000 behandlade djur)
- Mycket sällsynta (färre än 1 djur av 10 000 behandlade djur, enstaka rapporterade händelser inkluderade)
Utlämning
ReceptbelagtPRIS | Endast för registrerade veterinärer. Skapa en gratis profil för att få tillgång till alla funktioner.. Logga in |
---|---|
VNR | 170579 |
EAN | 07046261705790 |