Bovilis Rotavec Corona vet.

1 x 10 ml
Injektionsvätska, emulsion
IM

Djurslag

Nötkreatur (dräktiga kor och kvigor).

Indikationer

För aktiv immunisering av dräktiga kor och kvigor för att framkalla antikroppar mot E. coli adhesin F5 (K99) och F41, rotavirus och coronavirus. När kalvar utfodras med kolostrum från vaccinerade kor under de första två till fyra levnadsveckorna, har dessa antikroppar demonstrerat: − reducering av svårighetsgraden av diarré orsakad av E. coli F5 (K99) och F41

− reducering av incidensen diarré orsakad av rotavirus

− reducering av virusutsöndring från kalvar infekterade med rotavirus eller coronavirus.

Immunitetens insättande: Passivt skydd mot alla aktiva substanser fås när utfodring med kolostrum påbörjas.

Immunitetens varaktighet: Hos kalvar artificiellt uppfödda med ”poolad” kolostrum, kvarstår skyddet tills utfodringen med kolostrum upphör. Hos naturligt diande kalvar kvarstår skydd mot rotavirus i minst 7 dagar och mot coronavirus i minst 14 dagar.

Dos och administreringssätt

Intramuskulär eller subkutan användning.

Ge helst vaccinet på sidan av halsen.

Skaka väl före användning. Sprutor och kanyler ska steriliseras före användning och injektionen ska ges på en ren och torr hudyta för att undvika risk för kontamination.

Strikta försiktighetsåtgärder ska vidtas för att skydda vaccinet mot kontaminering. För att undvika allt för många brytningar av förslutningen så rekommenderas en flerdosspruta. När en flaska bryts första gången kan den användas ännu en gång under de kommande 28 dygnen och ska sedan omgående kasseras.

Administrering:

Ge en enkeldos om 2 ml per djur. Rekommenderad injektionsplats är på sidan av halsen.

En engångsinjektion ska ges under varje dräktighet mellan 12 och 3 veckor före beräknad kalvning.

Utfodring med kolostrum:

Skydd av kalvarna beror på den fysiska närvaron av kolostrumantikroppar (från vaccinerade kor) i tarmen under de första 2–3 levnadsveckorna tills kalvarna har utvecklat en egen immunitet. Därför är det väsentligt att försäkra sig om en adekvat utfodring med kolostrum under hela denna period för att maximera effekten av vaccinationen. Alla kalvar måste erhålla adekvat kolostrum från sin moder inom 6 timmar efter födseln. Diande kalvar kommer kontinuerligt att erhålla adekvat kolostrum naturligt genom att dia vaccinerade kor.

I mjölkkobesättningar ska kolostrum/mjölk från de första 6–8 mjölkningarna från vaccinerade kor

”poolas”. Denna kolostrum kan förvaras under 20 °C, men ska användas så snart som möjligt, eftersom nivån av immunoglobuliner kan sjunka till 50 % efter förvaring i 28 dagar. När det är möjligt rekommenderas förvaring vid 4 °C. Kalvarna ska utfodras med 2,5 till 3,5 liter per dag (utifrån kroppsstorlek) av denna kolostrum under de första 2 levnadsveckorna.

Optimalt resultat erhålls om vaccinationspolicyn omfattar alla kor i besättningen. Detta säkerställer att infektionsnivån och följande virusutsöndring hos kalvarna hålls på ett minimum och att det generella smittrycket i besättningen därmed minimeras.

Biverkningar

Nötkreatur (dräktiga kor och kvigor):

Mycket vanliga

(fler än 1 av 10 behandlade djur):

Svullnad vid injektionsstället 1, smärta vid injektionsstället2, värme vid injektionsstället2, granulom vid injektionsstället3.

Muskelinflammation4.

Böld vid injektionsstället5.

Vanliga

(1 till 10 av 100 behandlade djur):

Förhöjd kroppstemperatur6.

Mycket sällsynta

(färre än 1 av 10 000 behandlade djur, enstaka rapporterade händelser inkluderade):

Överkänslighetsreaktioner7.

1 Intramuskulär användning: Mjuk svullnad upp till 1 cm med en diameter på i genomsnitt 6,5 cm (maximalt 25 cm). Dessa svullnader resorberas vanligen inom 14–21 dagar, men kan kvarstå under 125 dagar.

Subkutan användning på halsen: Svullnad upp till 1 cm med en varierande storlek från 2x2 till 15x15 cm (LxB).

Dessa svullnader resorberas vanligen över tid, men kan kvarstå under 125 dagar.

2 Smärta vid injektionsstället och värme vid injektionsstället har rapporterats som vanligt förekommande vid intramuskulär användning.

3 Efter subkutan användning i ischiorektala fossan.

4 Subkutan användning i ischiorektala fossan resulterade i granulomatös hemorragisk inflammatorisk reaktion i dermala och subdermala vävnader med inflammation som sträckte sig in i den underliggande muskelvävnaden.

5 Mindre än 1 cm i diameter efter subkutan användning i ischiorektala fossan.

6 Intramuskulär användning: Genomsnittlig förhöjning på 0,4 °C, med ett maximum på mer än 2,0 °C. Återgår till det normala dagen efter vaccinationen.

Subkutan användning i ischiorektala fossan: Genomsnittlig förhöjning på 0,4 °C, med ett maximum på mer än 2,0 °C. Återgår till det normala inom en till två dagar efter vaccinationen.

7 I dessa fall bör lämplig behandling, såsom adrenalin, ges utan dröjsmål.

 

Det är viktigt att rapportera biverkningar. Det möjliggör fortlöpande säkerhetsövervakning av ett läkemedel. Rapporter ska, företrädesvis via en veterinär, skickas till antingen innehavaren av godkännande för försäljning eller dennes lokala företrädare eller till den nationella behöriga myndigheten via det nationella rapporteringssystemet. Se bipacksedeln för respektive kontaktuppgifter.

Utlämning

Receptbelagt
Nötkreatur
PRIS Endast för registrerade veterinärer. Skapa en gratis profil för att få tillgång till alla funktioner.. Logga in
VNR 546828
EAN 08713184215291
FÖRPACKNINGAR
Bovilis Rotavec Corona vet.
MSD Animal Health
1 x 10 ml
546828
VETiSearch ApS - C.F. Richs Vej 99D - 2000 Köpenhamn - Danmark - kontakt@vetisearch.se - Organisationsnummer: 39926679
VETiSearch.se Copyright © 2025 . Alla rättigheter förbehålls. Denna information är endast avsedd för invånare i Sverige. Produktinformationen på denna webbplats är endast avsedd för invånare i Sverige. Produkter kan ha olika produktinformation i olika EU-länder.